Εισαγωγή

Ο διαδικτυακός σύλλογος Utopians αποτελεί μια από τις πρώτες κολεκτίβες που, τα μέλη της, χρησιμοποιώντας τον Παγκόσμιο Ιστό, ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις, δημιουργώντας μια κοινωνική δράση σε μια παράλληλη πραγματικότητα, που με τη σειρά της επηρεάζει τον βιωματικό ιστό του «πραγματικού» κόσμου, ενεργοποιώντας τα απανταχού μέλη, εμπλέκοντάς τα σε ποικιλόμορφες δράσεις, δραστηριότητες και εμπειρίες με απώτερο σκοπό την κοινωνική εγρήγορση και αφύπνιση.

Ας κάνουμε chat: Η ιστορία του #Utopia

Οι Utopians αντάλλαξαν τις πρώτες κουβέντες τους μέσα από το GRnet, το πρώτο ελληνικό δίκτυο IRC. Το κανάλι #utopia ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1998 και έκτοτε αποτελεί τον κύριο χώρο συνάντησης και συζήτησης για τα μέλη του συλλόγου Utopians. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο πυρήνας του καναλιού παραμένει σταθερός, με νέες προσθήκες μελών είτε μέσα από την ευρύτερη παρέα των παλαιότερων μελών είτε μέσω διαδικτυακών γνωριμιών. Με την πάροδο του χρόνου και παρά τις διάφορες μετακινήσεις των πρώτων μελών σε νέες πόλεις ή ακόμα και ηπείρους, η παρέα συνέχιζε να υφίσταται και να μεγαλώνει. Ανάλογα με τις συνήθειες ύπνου του καθενός, νύχτα ή μέρα, το #Utopia είχε πάντα κάποιον έτοιμο για κουβέντα. Με την πάροδο του χρόνου και με την έλευση του Broadband στην Ελλάδα, τα μέλη ήταν πλέον μονίμως online. Το χαρακτηριστικό «away» έδινε τη θέση του στα πρώτα λόγια της ημέρας ή της νύχτας και οι Utopians άρχιζαν και πάλι να συνομιλούν μέχρι… τελικής πτώσης.

Μια εικόνα = Χίλιες Λέξεις

Τον Ιούνιο του 2006, δημιουργείται το group Utopians στον διαδικτυακό τόπο Flickr, όπου τα μέλη του συλλόγου επικοινωνούν πια και με εικόνες. Ο καθένας μπορεί πλέον και «ανεβάζει» τις φωτογραφίες του, κάνοντάς τες μέρος μιας συλλογικής έκθεσης, που διαρκώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέες φωτογραφίες αλλά και σχόλια από χρήστες του Flickr σε όλο τον κόσμο. Κάθε αξιομνημόνευτη στιγμή μπορεί πλέον να μείνει χαραγμένη αιώνια στην ιστορία του συλλόγου και να αποτελεί τεκμήριο μνήμης για τους Utopians.

Και Ιστολόγιο

Ένα μήνα αργότερα, αποφασίζεται και θεσπίζεται η δημιουργία ενός ιστολογίου (blog) όπου τα μέλη θα μπορούν να δημοσιεύουν σκέψεις, απόψεις αλλά και ολοκληρωμένα άρθρα, εργασίες και οτιδήποτε άλλο με το οποίο καταπιάνονται ανά καιρούς. Κάθε μέλος έχει ίσα δικαιώματα και μπορεί να προσθέσει νέες καταχωρήσεις ή να γράψει σχόλια πάνω σε υπάρχουσες άλλων μελών. Κάθε τι που γράφεται, ανοίγει μια συζήτηση που συνεχίζεται μέσω των σχολίων έτσι ώστε κάθε άποψη να δημοσιεύεται ελεύθερα με σκοπό την διύλιση των απόψεων και των ιδεών. Κάθε τι που γράφεται διατηρείται διαχρονικά, με πρόσβαση από τον καθένα. Παράλληλα, το blog φιλοξενεί σελίδες με το ιστορικό του συλλόγου και την προσωπική σελίδα του κάθε μέλους. Επίσης, υπάρχει μια συλλογή από συνδέσμους (links) για άλλες σχετικές ή ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στο διαδίκτυο, καθώς και τα logs από τις συζητήσεις στο #utopia.
Οι Utopians διασχίζουν τον 21ο αιώνα, έχοντας στη φαρέτρα τους όλα τα τεχνολογικά μέσα που τους επιτρέπουν να συζητούν ανοιχτά, με γνώμονα τον δημοκρατικό λόγο, χωρίς να τους χωρίζουν οι αποστάσεις μεταξύ τους ή οι διαφορές στον τρόπο ζωής τους. Κάθε μέρα που περνά, γράφεται και μια νέα σελίδα στην ιστορία των Utopians, γεμάτη λόγια, γέλιο, διαφωνίες και συγκρούσεις αλλά και συγκινήσεις. Οι Utopians ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, πιστεύοντας πως μέσα από τη συλλογική δράση και αφύπνιση, ένα καλύτερο αύριο είναι εφικτό και μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

1η Ιουλίου 2006
www.utopians.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: